torsdag 15 juni 2017

Att söka slut - Anna Rodell Dahlberg

Boken är en fristående fortsättning på debuten ”Fasaden som rämnade” och baksidestexten presenterar den som en spänningsroman. Nja, kanske inte riktigt eftersom det momentet inte riktigt infinner sig. Den är dock en trivsam underhållning rakt igenom.

Walle Antonsson är en karaktär som sticker ut och författaren lyckas verkligen få honom levande. Han kommer till Lykberga för att försöka förstå varför hans kompis var där förra sommaren och blev mördad. Lagens råmärken och att hålla sig till sanningen är inte riktigt hans melodi, men rätt så snart så möter han en kvinna från den familj som drabbades hårdast av mordet förra året, ja förutom offret då förstås. Kärlek uppstår.

Kriminalaren Louise har lyckats övertala sin man Jens om att köpa ett sommarhus i Lykbergas fritidsområde. Förra årets mord avskräcker henne inte, men Jens är tveksam till att hon ska kunna släppa yrkesrollen och kräver att de inte ska ha något att göra med fjolårets hårt drabbade familjemedlemmar. Det går si så där. Utan att berätta handlingen, så visst sker det även detta år ett mord i Lykberga.

Det här är en lättsam och stundom trivsam historia. Många dialoger är mycket bra skrivna, men däremellan kommer textstycken som är lite för mycket talspråk för min smak. I det stora hela får boken godkänt som en lättsam underhållning, men boken hade nog mått bra av en redaktörs strykningar här och var. Historien är lite som en film som man slötittar på utan att vare sig ifrågasätta polisarbetet eller mördarens motiv eller karaktär.

Det är nog inte lätt att skriva vare sig spänningsromaner eller deckare, även om det är här många etablerade författarna tjänar pengar. Dessutom finns det hur många böcker som helst att välja på idag, så om man ska nå riktig framgång i genren så bör boken sticka ut ordentligt. Kanske ska du satsa på en annan genre, Anna Rodell Dahlberg, för du skriver inte dåligt. Feelgood? Sänd dina manus till de större förlagen och håll tummarna!

Adlibris Häftad Bokus Häftad 

Inga kommentarer: