måndag 7 september 2015

Det som inte dödar oss – David Lagercrantz

Sällan har vi sett en aggressivare marknadsföring av en deckare, men jag gick ändå och köpte boken för jag var så nyfiken på att se om David Lagercrantz lyckats med att skriva en bra fortsättning på Stig Larssons millenniumserie. Det har han! Jag blev positivt överraskad.

Boken är spännande och karaktärerna känns igen. Det är upplyftande (om även overkligt) att läsa om denna stålkvinna eller vuxna Pippi Långstrump som Lisbeth Salander utgör. Ingenting biter på henne. Hon blir våldtagen, nerslagen och nu skjuten, men ett skottsår hindrar henne inte. Inte behöver hon läkarhjälp heller trots stor blodförlust – ånej – hon drar sig tillbaka med det autistiska barn hon räddat och slickar sina sår och kommer igen med förnyad styrka.

Tidningen är i gungning och Mikael Blomkvist svärtas ner och omskrivs som föredetting. Sent en natt blir han uppringd av en framstående vetenskapsman som säger sig ha sprängstoff-information om NSA och propsar på att Mikael ska komma omedelbart. Innan han hinner fram mördas professorn och Mikael får en skymt av den flyende mördaren.

Att en författare skriver fortsättning på någon annans verk är inget unikt. Tänk bara på de nyare Beckfilmerna som baseras på Sjöwall/Wahlöös personer. Ibland lyckas författare skriva en fortsättning, ibland inte. Donald McCraigs fortsättning på ”Borta med vinden” mottogs ju sisådär.

Jag vill påstå att författaren har lyckats! Det här är en deckare och tillika en blandvändare! Och boken lämnar öppet för en fortsättning även om den här historien snyggt knyts ihop.


Det här gjorde du riktigt bra David Lagercrantz!

Inga kommentarer: