tisdag 14 juli 2015

Tvättstugelitteratur

Tänk vad man kan hitta i bokhyllan i tvättstugan på landet. Jag har snart botaniserat igenom alla böckerna, nåja, en hel del har jag ju placerat där själv.

Sockerdöden - Unni Lindell


Boken inleds med en nekrolog över Kriposchefen Martin Egge. Martin, som varit Marian Dahles fasta punkt i tillvaron. Nu finns han inte mer. Han hittades svårt skadad i ett industriområde och avled dagen därpå på sjukhuset.

Samma kväll som Martin blir påkörd väntar Kari Helena förgäves på honom. Hon har bett honom komma - nu kommer hon ihåg något från den dag då hennes lillebror dog i plötslig spädbarnsdöd. Hon var bara åtta år då, men har fått höra av sin pappa att det var hon som kvävde sin lillebror med en kudde. Nu vet hon att det inte är sant. Och det finns ingen annan hon kan prata med än Martin som är vän med familjen.

Marian Dahle trasslar i vanlig ordning till det ordentligt för sig när hon går sin egen väg och struntar i alla regler. Riktigt spännande!

Adlibris Pocket Ljudbok Bokus Pocket E-bok MP3

Fruktar jag intet ont - Inger Frimansson

Inger Frimansson har skrivit flera riktigt bra, spännande och psykologiska romaner/deckare. Jag tycker inte riktigt den här hör till dem, men liksom de övriga har den handlingen förlagd till Hässelby. Kanske vänder den sig mer till tonårsflickor än till gamla tanter. Jag skulle tro att en yngre läsekrets uppskattar den mer. Boken är gammal och finns inte längre i bokhandeln, så sök på antikvariat eller bibliotek. Varför inte pröva på LitteraturMagazinets antikvariat, där du kan hitta det mesta.

Här är det den unga flickan som ilsket smäller igenom dörren och ger sig iväg hemifrån. Föräldrarna vill inte att hon ska hoppa av skolan och ta ett sabbatsår.

Det är nu  hon träffar på mannen, som tidigare tagit hand om henne när hon druckit för mycket, men som denna gång visar sig bli en riktig mardröm. Det börjar ju så bra. Sakta förvrids hennes verklighet och hon inser att hon faktiskt är fången i en lägenhet.

Trots allt detta infinner sig spänningen inte riktigt, historien hade nog mått bra av att förkortas.


Inga kommentarer: