lördag 2 maj 2015

Silvrets rike - Conn IgguldenDen fjärde delen i Conn Igguldens stora romanserie om mongolernas utvigdning av sitt rike. De tidigare tre böckerna har titeln Stäppens krigare, Bågens mästare och Bergens väktare, och alla är väl värda att läsa för den som uppskattar en dramatiserad historieskildring.

När boken inleds är Djingis Khan död och han efterträds av den tredje sonen Ogotai, precis som Djingis önskat, men det sker inte utan dramatik eftersom det finns flera som siktar på att bli nästa khan. Ogotai bygger en stad, Karakorum, och han ger Tsubudai i uppgift att fortsätta utvigda riket västerut.

Mongolerna intar Moskva, går över Karpaterna och fortsätter sin erövring fram till städerna Buda och Pest. De europeiska furstarna står maktlösa.

Mongolerna återvände och drog sig tillbaka på grund av andra händelser i mongolriket. Den åldrande generalen Tsubudai påbörjade med sorg i sinnet tillsammans med de mongoliska tumenerna den åttahundra mil långa färden hem. På hästryggen!

Tsubudai var Djingis Khans främsta general och krigsstrateg. Han framstår ännu i dag som en av världens främsta generaler och han överlevde många år i fält och fick en lugn ålderdom.

Spännande läsning rakt igenom! Nu måste jag bara få tag i den avslutande delen i romansviten!

Adlibris pocket Bokus pocket mp3 CD E-bok

Inga kommentarer: