tisdag 12 maj 2015

Dynastins arvinge - Conn Iggulden

”Denna berättelse började med en jagad, ensam och hungrig familj på Mongoliets stäpper och slutar med Kublai khan, som styrde ett rike som var större än både Alexander den stores och Julius Ceasars. I ljuset av att det bara rör sig om tre generationer måste det helt enkelt vara den främsta framgångssagan i mänsklighetens historia.” Så avslutar Conn Iggulden den historiska kommentar som han lämnar i slutet på varje bok.

Dynastins Arvinge avslutar den fem böcker långa dramatiserade berättelsen som börjar med Djingis Khan och som författaren väljer att avsluta när Kublai Khan tar makten. Lite synd tycker jag, jag skulle ha uppskattat att även få följa Kublai Khans vidare öden.

Jag har sträckläst alla böckerna, trots långa krigsscener, som även de fascinerat mig. Jag tycker att Conn Iggulden har lyckats med att både berätta mongolernas historia och dramatisera till riktiga äventyr och fram träder mänskliga och hårda gestalter som formas av den tid de lever i. Även om familjebanden är starka, ställs bröder mot varandra.

I den här sista boken får vi bekanta oss med flera storkhaner, innan det är dags för Kublai. Flera regerar några få år innan de möter döden. Mellan varje khanbyte måste alla ”underkhaner” bege sig till huvudstaden för att svära en ny khan eden. Riket är stort och det kan ta flera år innan en ny khan tillträder. När Ogotai dör, befinner sig hans son långt borta i Ryssland och måste snabbt ta sig tillbaka. Under tiden styrde Sorhatani (mor till Kublai) med hjälp av Ogotais hustru och hon är enligt författaren kanske den mest anmärkningsvärda kvinnan under denna period.

Missa inte dessa böcker om det mongoliska riket. Gillar du den första boken, så låt det inte gå för lång tid innan du fortsätter på nästa. Det händer mycket i böckerna och det är lätt att glömma om det går för lång tid och då kan det vara svårt att direkt hänga med i berättelsen.

Här kan du läsa om de första fyra böckerna: Stäppens krigare, Bågens mästare, Bergens väktare och Silvrets rike.

Adlibris Inbunden Pocket e-bok Bokus Pocket Inga kommentarer: