onsdag 24 januari 2018

The last Tudor - Philippa Gregory

Jag älskar att läsa Philippa Gregorys historiska romaner. Hon lyckas göra dem så intressanta och lättlästa. Hon berättar ofta historien från olika håll och det finns en hel del böcker som handlar om Tudortiden.

I den här romanen tar tre kvinnor plats. De (i alla fall för mig) mer okända syskonen Jane, Katherine och Mary Gray. Boken är uppdelad i tre avsnitt där varje syster får berätta sin historia.

Först ut är den äldsta Jane Gray som blev Englands drottning i nio dagar innan ”blodiga Mary” vann striden om kronan. Den unga, djupt religiösa och protestantiska Jane sattes på tronen som sextonåring av sin släkt, framför allt fadern, och berättelsen är både gripande och i dagens tidsanda upprörande. Det var ett försök att kringgå successionsrätten för att förhindra att England skulle återgå till katolicismen.

Avsnitt två är Katherines berättelse. Hon är djupt upprörd över sin systers öde och även av systerns avskedsbrev till henne. Hon vill inte lära sig att dö, hon vill lära sig att leva. Marias regeringstid blir bara drygt fem år, hon dör (troligtvis av cancer) och efter henne blir England protestantiskt igen under Elisabet I. Katherine och hennes lillasyster Mary tjänar vid hovet. Mary är liten, krumryggig och är kanske av dvärgväxt. Den nervösa drottningen ser konspirationer överallt och vill ha kontroll över allt och alla. När Katherine möter sin stora kärlek väntar hon länge på att det ska bli en lämpligt att hos drottningen begära att få gifta sig. Den tiden verkar aldrig infinna sig och så småningom gifter sig de unga i hemlighet. Allt uppdagas när hon blir gravid och deras öde tar en mörk vändning. Elisabet avrättade inte människor lika lättvindigt som Mary, men om hennes straff var humanare kan diskuteras.

Avsnitt tre är Marys berättelse. Hon är den som får reda på hemligheter, folk räknar inte riktigt med henne. Hon kan gå nära och lyssna, ingen verkar se henne. Även denna lilla kvinna möter sin kärlek, inte bland adeln utan hos en enkel man som jobbar i stallet. Liksom sin syster gifter de sig i hemlighet och hoppas att de ska behålla äktenskapet hemligt. Men vid hovet finns alltid någon som ser och hör.

Även om boken kanske inte är lika spännande som Philippa Gregorys tidigare romaner om Tudortiden så är den klart läsvärd. En människas liv i och omkring de mäktiga familjerna verkar vara lite som ett spel, satsa på rätt häst och du vinner rikedom och makt. Men risken är stor att förlora. I bästa fall mister du dina egendomar och makt, men livet hänger ofta på en skör tråd. Människor är misstänksamma och konspirerande och här överträffar ofta verkligheten fiktionen.

1 kommentar:

Bokprinsessorna sa...

Jag gillar hennes böcker. Har dock inte denna ännu, favoriten måste vara The White Queen eller The Kingmakers Daughter!