onsdag 18 januari 2017

Inkräktaren – Håkan Östlundh

Den femte deckaren om Fredrik Broman och hans kollegor vid polisen i Visby är härmed avverkad. Fredrik är nu tillbaka på jobbet efter den hemska olyckan och det har förflutit nästan två år. Nu ska han återgå till yttre tjänst och han känner sig lycklig. Jag fastnar direkt i den här boken. Pocketboken jag läser har 460 sidor och jag fångas helt av historien som berättas utan onödiga hopp i tiden. Här skrider berättelsen framåt i maklig takt, men spänningen hålls ändå levande.

En familj med två barn har varit på semester och under tiden har de hyrt ut sitt hus på Fårö. Redan när de kommer in i huset känner Malin att något inte är som det ska. Det är inte städat, soporna är kvar, det saknas saker i skåpen, men vad värre är: något har skitit i barnens leklåda. Familjefotografiet med deras ögon utstuckna blir droppen som får Malin att skrika rakt ut. Malin och Henrik vänder sig till polisen.

Det är lätt att ta till sig berättelsen, för vem förstår inte paniken som uppstår. När sedan ett av barnen plockas upp från skolan av en okänd kvinna kan vilken förälder som helst sätta sig in i situationen. Nu måste även polisen erkänna att familjen är i fara, även om barnet blivit avsläppt och återvänder till fots. Men ingen har ändå räknat med konsekvenserna.

Jag upplever Fredrik som lite tråkig och mer grubblande än vanligt i den här boken. Han kämpar med tröttheten, som följer på en hjärnskada. Ninni har stått vid hans sida under konvalescensen, men de verkar leva lite sida vid sida med varandra. Ett familjeliv som inte heller det avviker från det normala. Det är framför allt författarens realistiska sätt att berätta som gör att jag gillar hans böcker. Allt är inte trovärdigt, men mycket ligger så nära det verkliga livet det är möjligt i en fiktiv berättelse.

Jag tror författaren har inte bara sneglat på Arbogamorden utan också lite på filmen ”Farlig förbindelse”, åtminstone är det Glenn Close jag tänker på även om det inte här finns någon kokt kanin. Poliserna har också de den tanken, men Henrik verkar inte ha haft några förbindelser, så de går långt tillbaka i tiden, tiden innan Malin, för att hitta ledtrådar.

Här visas hur svårt polisernas arbete kan vara när de inblandade inte talar om allt, när de sorterar undan upplevelser och handlingar som de själva anser är oviktiga. Upplösningen blir därför något oväntad för läsaren, men återigen, är det inte så livet är.

Jag gillar den här boken! Det var också den sista av de fem böcker av Håkan Östlundh om fanns i de fyra kassar jag hämtade hos en bokälskare som städade hårt i bokhyllan. Jag ska dyka ner i en påse och se vad jag hittar som nästa bok att läsa.

Adlibris E-bok  MP3 på CD  Bokus MP3 CD E-bok MP3 nedl   

Inga kommentarer: