tisdag 14 juni 2016

Rävungen – Torey Hayden

Det här är Torey Haydens första bok och den kom ut på originalspråket redan på åttiotalet. Den är verklighetsbaserad precis som Torey Haydens följande böcker. Gripande, oemotståndlig och framför allt hoppfull. Torey Hayden är psykolog/terapeut och har arbetat som speciallärare för barn med särskilda behov, fysiska hjärnskador och psykiska skador. Jag tror att hon i dag arbetar på konsultbasis och det har blivit en hel del böcker om hennes erfarenheter.

Rävungen handlar om en liten sexårig flicka, Sheila, som är begåvad med svårt störd. Hon binder fast en liten pojke vid ett träd och tänder eld. Det beslutas att hon ska tas om hand och få vård, men vårdplatser är begränsade och i väntan på en plats hamnar hon i Toreys specialklass för psykiskt handikappade barn. Berättelsen handlar om Toreys kamp för att få kontakt med Sheila och försöka komma tillrätta med hennes destruktiva beteende.

Så småningom uppstår ett band mellan dem och Torey fortsätter oavbrutet sin envisa kamp för att återställa Sheilas tilltro till människorna igen. Men bakslagen är många.

Det är en hjärtskärande bok om ett barn som farit illa och agerar utåt. Det är svårt att lägga ifrån sig boken, den är inte deprimerande utan inger snarare hopp och är väl värd att läsa eller lyssna på.

Adlibris pocket  Bokus MP3-bok


Inga kommentarer: