måndag 25 januari 2016

Än skyddar natten - Anna Lihammer

Det är något speciellt med en kriminalhistoria som utspelar sig i en historisk tid, i det här fallet år 1935 i Sverige. Vi har alltid något att lära av historien, precis som Dr. Phil brukar säga i den amerikanska TV-psykolog-såpan, the best prediction of the future is the past behavior (kanske inte helt ordagrant, men andemeningen kvarstår). För visst får den här boken mig att tänka på Sverige i dag. Ett Sverige som delas upp i ”riktiga svenskar”, andra generationens svenskar, invandrare som kom på sextio och sjuttiotalet och så alla dessa flyktingar/invandrare och ensamkommande barn. Då, år 1935, delades det tyska samhället upp genom att Nürnbergslagarna trädde i kraft.

Anna Lihammer är arkeolog och forskare och debuterade med deckaren "Medan mörkret faller", en bok som jag tog till mitt hjärta.

Detta är efterföljaren och den är precis lika bra, även om den inte har den gastkramande inledningen som debutboken hade. Även denna bok startar med ett mord. Två tyska män möts vid Sigurdsristningen i Mälardalen. Bara en går därifrån.

Mordutrednngen faller i statspolisens händer, kommissarie Carl Hell får uppdraget och involverar återigen polissyster Maria Gustavsson i undersökningen, trots att detta inte ses med blida ögon av arbetskollegor. En kvinna som gör en mans jobb! Det är upplyftande att dessa två poliser arbetar tillsammans utan att fördenskull en sexuell laddning uppstår, som är så vanligt förekommande i andra kriminalhistorier. Här bygger samarbetet på respekt. Polisarbetet försvåras av tyskvänlighet både hos överordnade och politiker.

Det är beklämmande att läsa hur utsatt en judisk kvinna är, även om hon flytt Tyskland och numera är bosatt i Sverige. I centrum står två bröder, den ena i SS och den andra som flytt Tyskland av politiska skäl, ändå finns en sammanhållning – ett blodsband. De delar båda en tatuering som gjordes innan deras vägar skiljdes åt. Nu är den ena brodern försvunnen.

I denna tid när Hitler stärker sin makt i Tyskland, kommer forskare till Sverige för att göra gipsavgjutningar av hällristningar, allt för att försöka tolka urgamla sanningar om den "ariska rasen".

Berättelsen är en spännande kriminalhistoria, men framförallt tidsepoken får många tankar att snurra i huvudet även efter det att jag läst ut boken. Läs den!

Inga kommentarer: