tisdag 15 december 2015

Livet efter dig (Me Before You) – Jojo Moyes

Jojo Moyes är en brittisk journalist som sedan 2002 är författare på heltid. Hon skriver romantiska romaner och det här är den första jag läser av henne.

Jag öppnar boken utan förväntningar, tänker att det är en roman som ligger åt feelgoodhållet, men så är det inte riktigt. Även om romanen startar lite klichéartat med en fattig ung kvinna som måste hitta ett arbete, vad som helst, och en ung man med pengar, invalidiserad efter en olycka, så är romanen mycket mer. Den påminner lite om ”En oväntad vänskap”, och griper verkligen tag i läsaren.

Det är svårt att lägga boken ifrån sig, jag vill ju så gärna veta hur det går, även om ögonlocken blir tunga fram på småtimmarna. Lou blir uppsagd med omedelbar verkan från kaféet där hon jobbat, det stängs nästa dag. Hennes pappa kanske mister sitt jobb, hennes syster ska studera och familjen är beroende av hennes inkomst. Det är svårt att hitta arbete och hon har ingen utbildning. Hon går på en jobbintervju för att bli assistent åt en invalidiserad man,Will Traynor, och hon anställs på prov i sex månader.

Så småningom får hon genom en händelse veta att Will desperat försökt begå självmord och att han givit sina föräldrar en respit på sex månader innan han åker till Schweiz för självmord på en klinik. De ska under den här tiden försöka få honom att inse att livet är värt att leva. Lou förstår att de hoppas på att hon ska bli den som övertalar honom att göra saker och inte bara sitta inomhus och ge honom motivation och glädje för att han ska inse att livet trots allt är värt att leva.

Kan vi människor acceptera att någon med ett svårt handikapp och smärtor begår självmord. Är dödshjälp kanske något som vi alla borde ha rätt att kräva?

Boken ger läsaren spänning, romantik och allvar och lockar till både skratt och tårar.

Adlibris Pocket E-bok Bokus Pocket MP3-bok
  

Inga kommentarer: