onsdag 19 augusti 2015

Lewispjäserna - Peter May

Tack Modernista för en riktigt bra och underhållande deckare!


Boken är den tredje delen i Lewistrilogin: Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna. Jag blev stormförtjust i Svarthuset. Tyvärr har jag inte läst den andra delen, men Lewispjäserna är minst lika bra som den första.

Isle of Lewis är en ö i yttre Hebriderna och där växte huvudpersonen Fin Macleod upp. Han lämnade Edinburgh och återvänder till ön i den första delen, efter tragedin när han son omkom i en bilolycka och äktenskapet sprack. I den här delen har han även lämnat sitt jobb som polis och är nu säkerhetsansvarig på en privatägd egendom på ön.

När Fin var ung jobbade han som chaufför till ett rockband bestående av hans kompisar. Bandet slog senare igenom, både som artister och låtskrivare, med en rockmusik som hade sina rötter i den keltiska kulturen. Så försvinner bandets frontfigur i sitt flygplan över havet.

Lewispjäserna är schackpjäser som ansågs tillverkade någon gång på 1100-talet av valtänder och valrossbetar. Nu tillverkar Fins gamla vän Whistler stora, men exakta kopior, i trä - förutom "bärsärken" (tornet) som Whistler låter likna en antagonist.

När Fin tillsammans med Whistler övernattar i en stenhydda på ön vid ett oväder skakar marken till och ett öronbedövande dån uppstår. Vännerna upptäcker - efter att ovädret dragit bort - att den övre sjön har försvunnit. Vattnet har runnit ut i den nedre sjön och nu finns bara ett stort hål. Och på bottnen ligger ett alldeles oskadat flygplan med piloten vid spakarna. Det är rockstjärnas försvunna plan. Planet ska inte vara där! Det försvann ju över havet.

Mysteriet tar sin början och jag läser andlöst vidare. Det är en invecklad och oförutsägbar historia och precis så bra som en sådan här berättelse ska vara. 


Peter May är ett författarnamn att lägga på minnet! Han skriver manus till TV-serier, romaner och deckare. Ursprungligen från Skottland, men numera bosatt i Frankrike.

Adlibris Inbunden CD Bokus Inbunden CD  MP3

Inga kommentarer: