måndag 29 april 2013

Dödsmässa - Arne Dahl


Jag kopplade av med en Arne Dahl-deckare från biblioteket. Han skriver bra deckare som förankrar sig i tiden och i historisk tid. A-gruppen sitter och lyssnar på nyheterna. USA har inlett ”Operation Iraqi Freedom”. Arne Dahl ger oss också många träffsäkra citat:
”Det var det A-gruppen, tysta som gamla tiders skolbarn i idealiserade barndomsskildringar, satt och lyssnad på. President George W. Bush, den märkligaste livsform som den amerikanska demokratin hittills hade lyckats frambringa.”
Här inleds boken med ett gisslandrama. Cilla Hjelm går in på ett bankkontor och hamnar i vad som först tros vara ett bankrån. Hela kvarter utryms, rånarna har placerat ut sprängämnen. Rånarna verkar vara amatörer, de missar helt Cillas mobiltelefon som gör att hon kan sända SMS till sin exman.
Ett citat från boken som fick mig att höja ögonbrynen:
”Hur kom det sig att en löddrande fitta som ville fyllas fortfarande var så mycket svårare att acceptera än en sprängande kuk som ville fylla?”
Men hallå, Arne Dahl, ”löddrande”? I övrigt visar inte citatet på något sätt det språkmässiga i boken. Jag får nog se det som ett undantag.
Boken är rätt så underhållande, men inte lika bra som många av Arne Dahls andra deckare.

En faders synder - Jeffrey Archer

Det här är den andra delen i Cliftonkrönikan. Jag har inte läst den första, men lyckades ändå snabbt komma in i handlingen. Släktträdet i början av boken var till god hjälp.

Det här är en äventyrsroman med underhållningsvärde och inte en deckare, som jag felaktigt trodde när jag läste baksidestexten.

Vill du läsa mer om boken så finns min recension på Litteraturmagazinet:
http://www.litteraturmagazinet.se/jeffrey-archer/en-faders-synder/recension/lm

Adlibris Bokus

Om du får det här brevet - Sarah Blake

Det är i början av andra världskriget och USA har ännu inte dragits in i striderna. I den lilla kuststaden Franklin går livet sin gilla gång, och trots de alarmerande och känslosamma radiosändningar av reportern Frankie Bard som hörs i etern, väljer flera av amerikanerna att stänga radion. De vill inte höra. Blitzen i London är för långt borta.

Iris James, postmästare i staden och Emma Trask, doktorns hustru är också huvudperoner i denna berättelse.

Vill du läsa mer om boken så hittar du min recension på Litteraturmagazinet:
http://www.litteraturmagazinet.se/sarah-blake/om-du-far-det-har-brevet/recension/viola-kondracki

Adlibris Bokus

måndag 22 april 2013

Fjärilseffekten - Karin Alvtegen

Karin Alvtegens nya roman handlar om tre människor som alla kommer till en avgörande punkt i livet. Då när något förändras, eller bör förändras - för alltid. Författaren är skicklig på att beskriva psykologiska skeenden och det är ett sant nöje att läsa hennes bok.

Det här är den andra romanen, tidigare har hon skrivit deckare.

Min recension kan du läsa på LitteraturMagazinet:
http://www.litteraturmagazinet.se/karin-alvtegen/fjarilseffekten/recension/lm

Adlibris Bokus

torsdag 18 april 2013

När duvorna försvann - Sofi Oksanen

Visst är det ett fantastiskt omslag till Sofi Oksanens nya roman! Man kan riktigt se hur sammansatt huvudpersonen Edgar är. Det är en mycket intressant och spännande roman, bitvis ganska så hemsk.

Estland invanderas först av Sovjet, sedan Tyskland och så Sovjet igen. Boken utspelar sig under 1940- och 1960-talen.

Berättelsen är fängslande, trots att jag avskyr huvudpersonen, men det går inte att lägga ifrån sig boken. Jag måste bara att läsa vidare! Sofi Oksanen är en mycket skicklig författare.

Läs vad jag skrivit om boken på Litteraturmagazinet:
http://www.litteraturmagazinet.se/sofi-oksanen/nar-duvorna-forsvann/recension/lm

Adlibris Bokus

onsdag 10 april 2013

Amerikauret - Vibeke Olsson

Amerikaklockan hängde på väggen i mitt barndomshem. Den tickade högt och hemtrevligt och slog varje hel och halvtimme. Den skulle dras upp en gång i veckan. I dag hänger den hos min dotter.

Vibeke Olssons huvudperson Bricken berättar om sitt liv och hur sågverksarbetarna hade det i slutet på 1800-talet. Den här boken är den fjärde romanen om Brickens liv på Svartvik. De tidigare heter Sågverkskungen, Bricken på Svartvik och Sågspån och eld. Författaren är skicklig på att frammana tidsandan.

Läs gärna det jag skrivit om boken på Litteraturmagazinet.


Adlibris Bokus

tisdag 9 april 2013

Molnfri bombnatt - Vibeke Olsson


Året är 1993. Hedwig Hannelore Maurer, född 1922, tittar ut genom sitt fönster på Södermalm. I dubbla led marscherar de fram, skinheadsen. Sieg heil! Sieg heil! ekar mellan husen. Hon vacklar till, känner en smärta i högerarmen. Ska allt upprepas igen?

Molnfri bombnatt är en roman som utspelar sig under andra världskriget. Det är en roman som griper tag, håller fast och får hjärtat att krympa i bröstet. Hedwig minns och berättar. Hur det var att växa upp när hennes socialdemokratiske far fängslades och sändes till arbetsläger. Hon var bara elva år.

Hon gick med i BDM (Bund Deutscher Mädel, för flickor 14-18 år) motsvarigheten till Hitlerjugend, uppmanad av sina föräldrar redan år 1933 och uppmanades att aldrig tala om vad som sas hemma. Föräldrarna trodde att det skulle ge ett visst skydd.

Hon börjar tro på Hitler och det hon får höra. Vid sjutton års ålder träffar hon Wilhelm, SS-man som arbetar vid koncentrationslägret Dachau. Han bryr sig inte om att Hedwigs far sitter i koncentrationsläger. De blir kära. Wilhelm krigsplaceras i Polen. De får inte gifta sig, Hedwigs bakgrund är ett hinder, och en lämpligare hustru väljs åt honom av partiet.

Hon möter sin livskamrat i Sverige. Hur kan hon förklara för Evert att hon varit nazist. Hur ska han förstå?

”Jag var ung, jag ville leva. Jag ville inte dö med demokratin och socialismen och allt annat som Hitler hade dödförklarat.”

Det är först nu, i gamla dagar, som hon kan berätta allt för oss läsare. Hon berättar om hur kriget påverkar de civila, hur svårt det är att få information och hur vi anpassar oss för att överleva. Och om stor kärlek. Jag blir fångad tidigt i boken – jag kunde knappt släcka lampan.

Romanen utgavs redan 2004, men finns fortfarande i handeln, både som bok och e-bok – och på biblioteket, där jag hittade boken. Det är en av de mest fängslande och gripande romaner jag läst!


onsdag 3 april 2013

Soldater - Sönke Neitzel, Harald Welzer

Detta är en intressant bok, där Sönke Neitzel tillsammans med psykologen Harald Welzer söker en förklaring till hur människan reagerar under extrema situationer. De har haft tillgång till ett stort hemligt avlyssningsmaterial. Både britterna och amerikanerna avlyssnade de tillfångatagna tyska soldaterna under andra världskriget.

Soldaternas röster når oss i citat från avlyssningsprotokollen.

Det är en skrämmande läsning, men får mig också att tänka på dagens gäng- och sektmentalitet.

Krig förändrar, soldaten anpassar sig till sin miljö och utför sitt krigsarbete, då liksom nu.

Jag har skrivit om boken på Litteraturmagazinet och du kan läsa om den här:
http://www.litteraturmagazinet.se/sonke-neitzel/soldater/recension/lm

Adlibris Bokus